wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Przyprawy w słoiczkach2 » GUACAMOLE
Hity sklepowe
1234
Polecamy
alt
  • PayU
  • tpay.com
Statystyka
  • Sklep odwiedziło: 29142 klientów
GUACAMOLEGUACAMOLE
GUACAMOLEGUACAMOLE
Polecamy

GUACAMOLE

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 13,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Przesyłka kurierska przedpłata - 13,00 zł
Przesyłka kurierska z obowiązkiem zapłaty kurierowi przy dostawie - 16,00 zł

Stan magazynowy:

waga : 90g:

Cena: 6,30 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
Guacamole – to nazwa meksykańskiego sosu (salsa) przyrządzanego na bazie awokado.

Gotowa przypraw (pikantna) w skład której wchodzą przyprawy takie jak : czosnek mielony, kmin rzymski, sól, pieprz cayenne, cebula grys, kolendra

Przyprawę wymieszać z majonezem dodając odrobinę soku z cytryny ( proporcje wedle własnego uznania)

Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, āhuacamolli (w języku nahuatl āhuacatl - awokado, molli - sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guacamole.
Przyrządzanie

Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności składników jak i od osobistych upodobań. Najczęściej podstawą potrawy jest roztarte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny. Tam gdzie awokado jest drogie jako dodatkowego wypełniacza używa się kwaśnej śmietany lub majonezu, co niektórzy uważają za niepożądane ze względu na zagłuszenie smaku awokado. W kuchni meksykańskiej składników tych nie używa się do sporządzania guacamole (natomiast są one popularne w amerykańskich wersjach tego sosu). Awokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do miski (w Meksyku używa się w tym celu specjalnego naczynia tzw. molcajete - które ma kształt kamiennego moździerza) i rozetrzeć nożem lub widelcem, dodany później sok z limonki zapobiega zmianie koloru startego owocu. Inne składniki sieka się albo kroi i miesza z wcześniej przygotowanym awokado.

Mimo że guacamole wywodzi się z Meksyku, stało się bardzo popularną przekąską także w Polsce

KRAJ POCHODZENIA : POLSKA

 



 
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl