wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Przyprawy w słoiczkach2 » PIEPRZ BIAŁY ZIARNO
Hity sklepowe
1234
Polecamy
Opinie o produktach
alt
  • PayU
  • tpay.com
Statystyka
  • Sklep odwiedziło: 93782 klientów
PIEPRZ BIAŁY ZIARNOPIEPRZ BIAŁY ZIARNO
PIEPRZ BIAŁY ZIARNOPIEPRZ BIAŁY ZIARNO
Polecamy

PIEPRZ BIAŁY ZIARNO

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 13,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Przesyłka kurierska przedpłata - 13,00 zł
Przesyłka kurierska z obowiązkiem zapłaty kurierowi przy dostawie - 16,00 zł

Stan magazynowy:

waga : 100g:

Cena: 8,95 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
Pieprz biały to krzew pnący uprawiany m.in. w Indiach, Wietnamie czy na Filipinach. Uzyskuje się go z całkowicie dojrzałych owoców, z których usuwa się łupinę. Pieprz biały jest delikatniejszy w smaku niż pieprz czarny. Ziarna pieprzu dodaje się do zup, bulionów i marynat. Zmielony pieprz ma szersze zastosowanie. Używa się go do przyprawiania wszelkiego rodzaju dań, m.in.: zup, bulionów, sosów, wędlin, mięs, surówek, sałatek, warzyw, jaj.

Pieprz biały uznawany jest za najostrzejszy, zielony zaś za najdelikatniejszy. Czarny i czerwony są najbardziej aromatyczne. W każdej kuchni przyda się młynek, ponieważ świeżo zmielony pieprz jest najlepszy i ma najwięcej aromatu. Pieprz kupowany w torebkach jest zwietrzały, nie smakuje i nie pachnie tak jak powinien pachnieć i smakować prawdziwy pieprz.

Pieprz, obok soli, jest jedną z najczęściej używanych przypraw w polskiej kuchni. Bez niego wiele dań straciłoby swój niezwykły smak i charakter. Przyprawa ta ma także właściwości lecznicze, więc nie żałujmy go w naszej kuchni. Najbardziej popularny jest pieprz zmielony. Jednak jeśli decydujemy się na użycie ziaren, najlepiej dodać je na początku gotowania. Kolorowe ziarna także bardzo efektownie się prezentują.

Nie zastanawiamy się nigdy nad tym, czym właściwie jest pieprz i z czego się składa. Jego ostry smak pochodzi od zawartej w wierzchniej warstwie owocu piperyny. Czarny pieprz zawiera błonnik, białko, tłuszcz, wapń, żelazo oraz magnez. Jest tak rozpowszechniony, gdyż pasuje do każdej potrawy, jest uniwersalny. Wystarczy tylko szczypta, aby ożywić smak zup, sosów czy marynat. Poprawia trawienie, jednak w nadmiarze nie powinny używać go osoby stosujące dietę. Biały pieprz idealnie pasuje do ryb. W średniowieczu to właśnie pieprz był powodem morskich wypraw hiszpańskich i portugalskich odkrywców. Niegdyś była to bardzo kosztowna przyprawa i była mile widzianym prezentem na dworach książąt, papieży i biskupów.

Zielony kolor pieprzu oznacza, że został on zebrany zanim dojrzał oraz został poddany specjalnym zabiegom, aby zachował swoją barwę. Dzięki temu jest zielony, można nim z powodzeniem ozdabiać swoje popisowe dania, a także zamarynować bądź wysuszyć. Po zamarynowaniu smak i zapach tej przyprawy stają się łagodniejsze i jednocześnie bardzo ciekawe. Robi się to w ten sposób, że odcedza się ziarna z zalewy, a następnie można je stosować w całości bądź rozdrobnić. Zielony pieprz po zamarynowaniu nie jest już taki twardy jak wcześniej, dlatego bez obaw można go dodawać do potraw w całości. Taki pieprz można kupić w sklepie lub spróbować go zamarynować samemu. Aby zrobić odpowiednią marynatę, potrzeba nam jedynie wody, octu, cukru i soli. Wystarczy tą mieszanką zalać ziarna przyprawy i poczekać na efekty.

KRAJ POCHODZENIA : INDIE
Pozostałe produkty z kategorii
KURKUMA

KURKUMA

4,69 zł
OREGANO

OREGANO

3,49 zł
CATUABA

CATUABA

7,01 zł
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl