wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Przyprawy w słoiczkach2 » PIEPRZ CYTRYNOWY
Hity sklepowe
1234
Polecamy
Opinie o produktach
alt
  • PayU
  • tpay.com
Statystyka
  • Sklep odwiedziło: 93782 klientów
PIEPRZ CYTRYNOWYPIEPRZ CYTRYNOWY
PIEPRZ CYTRYNOWYPIEPRZ CYTRYNOWY
Polecamy

PIEPRZ CYTRYNOWY

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 13,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Przesyłka kurierska przedpłata - 13,00 zł
Przesyłka kurierska z obowiązkiem zapłaty kurierowi przy dostawie - 16,00 zł

Stan magazynowy:

waga : 100g:

Cena: 4,74 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
Pieprz cytrynowy jest mieszanką starannie dobranych składników. Potrawy nim przyprawiane, zyskują wyrazistą ostrość pieprzu i kwaskowy posmak cytryny.
Ze względu na cytrynową „nutę”, mieszanka ta jest znakomitą przyprawą do wszelkiego rodzaju ryb. Można nią przyprawiać zarówno ryby surowe (przed obróbką termiczną), jak i te gotowe do spożycia (usmażone, uduszone czy z grilla). Pieprz Cytrynowy jest również doskonałym dodatkiem do mięs smażonych (np. steków), pieczonych, mięs z grilla oraz sosów typu dressing i winegret.
Może być używany zamiast pieprzu czarnego i białego. Wystarczy dodać do smaku.

Dosypany do grillowanej ryby lub kurczaka zwiększy pikantność dania.
Można dodać do gotowanych warzyw lub kuskusa.
Można zmieszać z rozpuszczonym masłem i bułką tartą aby uzyskać błyskawiczne i pyszne przybranie do pieczonej ryby.

Skład : sól, skórka cytryny, cukier, pieprz czarny, czosnek, cebula, pasternak, kwas cytrynowy

KRAJ POCHODZENIA : POLSKA

Pieprz biały uznawany jest za najostrzejszy, zielony zaś za najdelikatniejszy. Czarny i czerwony są najbardziej aromatyczne. W każdej kuchni przyda się młynek, ponieważ świeżo zmielony pieprz jest najlepszy i ma najwięcej aromatu. Pieprz kupowany w torebkach jest zwietrzały, nie smakuje i nie pachnie tak jak powinien pachnieć i smakować prawdziwy pieprz.

Pieprz, obok soli, jest jedną z najczęściej używanych przypraw w polskiej kuchni. Bez niego wiele dań straciłoby swój niezwykły smak i charakter. Przyprawa ta ma także właściwości lecznicze, więc nie żałujmy go w naszej kuchni. Najbardziej popularny jest pieprz zmielony. Jednak jeśli decydujemy się na użycie ziaren, najlepiej dodać je na początku gotowania. Kolorowe ziarna także bardzo efektownie się prezentują.

Nie zastanawiamy się nigdy nad tym, czym właściwie jest pieprz i z czego się składa. Jego ostry smak pochodzi od zawartej w wierzchniej warstwie owocu piperyny. Czarny pieprz zawiera błonnik, białko, tłuszcz, wapń, żelazo oraz magnez. Jest tak rozpowszechniony, gdyż pasuje do każdej potrawy, jest uniwersalny. Wystarczy tylko szczypta, aby ożywić smak zup, sosów czy marynat. Poprawia trawienie, jednak w nadmiarze nie powinny używać go osoby stosujące dietę. Biały pieprz idealnie pasuje do ryb. W średniowieczu to właśnie pieprz był powodem morskich wypraw hiszpańskich i portugalskich odkrywców. Niegdyś była to bardzo kosztowna przyprawa i była mile widzianym prezentem na dworach książąt, papieży i biskupów.

Zielony kolor pieprzu oznacza, że został on zebrany zanim dojrzał oraz został poddany specjalnym zabiegom, aby zachował swoją barwę. Dzięki temu jest zielony, można nim z powodzeniem ozdabiać swoje popisowe dania, a także zamarynować bądź wysuszyć. Po zamarynowaniu smak i zapach tej przyprawy stają się łagodniejsze i jednocześnie bardzo ciekawe. Robi się to w ten sposób, że odcedza się ziarna z zalewy, a następnie można je stosować w całości bądź rozdrobnić. Zielony pieprz po zamarynowaniu nie jest już taki twardy jak wcześniej, dlatego bez obaw można go dodawać do potraw w całości. Taki pieprz można kupić w sklepie lub spróbować go zamarynować samemu. Aby zrobić odpowiednią marynatę, potrzeba nam jedynie wody, octu, cukru i soli. Wystarczy tą mieszanką zalać ziarna przyprawy i poczekać na efekty.

KRAJ POCHODZENIA : WIETNAM
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl